Featured

Behandling af skæve knogler herunder kalveknæ (guided growth)

Der kan være et behov for at behandle skæve knogle hos børn. Vi kalder det også for deformiteter. Nogen gang er der en årsag til skævheden som kan være et tidligere brud eller infektion i knoglen. I Mange tilfælde kender man ikke årsagen. Det kalder vi idiopatisk.

Hvis børn har meget vækst tilbage (dvs jo yngre jo bedre) kan vi ofte vente og se om barnet kan vokse fra problemet selv. Hvis der ikke er udsigt til at tilstanden går væk af sig selv, er det muligt at behandle med en lille operation. Hvis det er kalveknæ eller genu valgum vi vil behandle bremses væksten på indersiden af knæleddet. På den måde vokser barnets ben sig lige igen på omkring et års tid. Hos nogle børn går det hurtigere og hos andre tager det længere tid. Det er vigtigt at behandlingen ikke startes for sent, da vi så risikerer at barnet ikke har tilstrækkelig restvækst til at korrigere tilstanden. Behandlingen kaldes med et fagudtryk hemiepifysiodese eller mere popoulært på engelsk guided growth. Der er tale om et mindre dagkirurgisk indgreb, og barnet må støtte på benet igen med det samme. Ved operationen indsættes i dag en lille metalskinne, der fikseres med små skruer på hver siden af knoglens vækstzone. I gamle dage brugte man mere stål kramper. Når vi fjerner skinnen igen vokser knoglen videre.

Herunder ses røntgen billeder før og efter behandlingen. Der er nærmest tale om et lille mirakel. Implantaterne skal fjernes igen da barnet ellers vil blive hjulbenet.

Jeg har arbejdede med denne form for behandling i min ph.d. som jeg forsvarede i februar 2013. Det vil jeg skrive mere om i et andet indlæg her på siden.

To Top