Featured

Kalveknæ hos børn (også kaldet genu valgum)

Børn er født naturligt med skæve ben. Ved mange børn bliver det tydeligt når de begynder at gå at de er hjulbenede. Dette er helt normalt op til ca. 2 års alderen. Ved nogle børn er det svært at se. Hos andre er det mere tydeligt. Som børneortopædkirurger er vi som regel rolige, hvis det er symmetrisk, dvs begge ben er lige skæve. Det andet vi kigger efter er om det vi ser passer med børns normale udvikling.

Mange børn udvikler nemlig omkring 2 års alderen. Det kalder vi også genu valgum. Valgus betyder vinkling udadNår barnet står med samlede ben vil indersiden af knæene nå hinanden. Derimod vil der være afstand mellem ankelleddene. For de fleste børn er der tale om en helt normal udviklingsmæssig tilstand, som forsvinder med tiden. Derfor er der normalt heller ikke brug for særlige undersøgelser eller røntgenbilleder.

 

Hos nogle børn forsvinder tilstanden ikke af sig selv. Kalveknæ kan også komme tilbage igen når barnet bliver større. Vi ser mange børn med de problemer og heldigvis skal vi kun tale om behandling ved få børn. Det er vigtigt at få undersøgt barnet ordentligt. I nogle tilfælde vil vi også tage lange røntgenbilleder af begge ben. Her kan vi se om benene er skæve og om benene er lige lange.

Læse mere om behandling her

 

To Top