Featured

Ny publikation: Lårbensbrud hos børn

Jeg har sammen med kollegaer skrevet en artikel til ugeskrift for læger omkring behandlingen af lårbensbrud hos børn. Lårbensbrud er i virkeligheden en lidt sjælden skade hos børn. Et lårbensbrud kaldes også femurfraktur.

Behandlingen afhænger meget af barnets alder. Hos nyfødte kan det være en fødselsskade og tilstanden kræver normalt ikke anden behandling en bandagering med en sele. Større børn vil vi normalt behandle med en hoftegips. Fra et sted mellem 3 og 5 år vil vi normalt foretage operation. Der er en forskellige måder at operere bruddene på. En metoderne er fleksible marvsøm. Som du kan se af billederne nedenfor har vi også andre metoder. Det afhænger meget af barnets alder samt hvor i lårbensknoglen bruddet sidder. Jeg viser billeder fra artiklen herunder. Selve artiklen kan du hente her.

Herunder kan du se hvordan det foregår når vi behandler et lårbensbrud med en hoftegips (hoftespica).

Er det nødvendigt at foretage operation har vi forskellige måder at stabilisere knoglerne på. Vi benytter ofte de fleksible titanium marvsøm. Andre gange benyttes en metal skinne som stabiliseres med skruer. De senere år er der kommet låste marvsøm specialdesignede til børn på markedet. Den type implantater giver mange nye muligheder for at stabilisere bruddene på en rigtig stærk måde. Fordelen for barnet er ofte at de må støtte fuldt på benet med det samme.

Med moderne principper og teknikker kan vi i dag undgå varige problemer hos langt hovedparten af de børn som pådrager sig et lårbensbrud.

To Top