Mange sundhedsplejersker og praktiserende læger er opmærksomme på om børn har forskellige hudfolder på lårene. Men hvad er det egentligt vi er bange for når vi kigger efter forskelle i hudfolder?
Fundet kan nemlig være et tegn på medfødt hofteskred. Men forskelle i hudfolder behøver bestemt ikke at være ensbetydende med hoftesygdom.
Ved medfødt hofteskred bliver det påvirkede ben kortere end den raske side. Det får bløddelene (muskler, fedtvæv og hud) til at “bule” lidt anderledes og i nogle tilfælde danne forskelle i hudfolderne. Det er vigtigt at huske på at mange normale og raske børn har forskelle i hudfolderne så dette tegn er i langt de fleste tilfælde helt fredeligt.
Hvis der opstår mistanke om hoftesygdom hos et barn er det vigtigt at undersøge om barnet har forskel i benlængde. Det kan ses ved en test hvor barnet ligger på ryggen med bøjede hofteled. Hvis knæene står i forskellig højde tyder det på benlængdeforskel. Hos de lidt større børn vil medfødt hofteskred ofte medføre vraltende og haltende gang. Nogle børn falder meget. Når lægen undersøger barnet vil der også være forskel i hvordan barnets hofteled bevæger sig.
Giver forskelle i hudfolder anledning til bekymring bør et barn undersøges hos sin læge. Ofte kan undersøgelsen vise at alt er i orden. Man kan udelukke hoftedysplasi med ultralydsscanning op til barnet er ca. 6 måneder gammelt. For børn ældre end dette er det bedre at tage røntgenbilleder af hofteleddene.