Perthes hoftesygdom hos børn har også andre navne som Legg-Calvé-Perthes, LCP og lignende. Jeg kalder det ofte bare for Perthes sygdom da det tit er det navn der benyttes i internationale sammenhænge. Navnet Perthes kommer efter den tyske læge der tog nogle af de tidligste røntgen optagelser af sygdommen man kender til (1898).
På billedet herover kan man se det højre hofteled (markeret med R) med typiske forandringer hvor lårbenshovedet har ændret form og er delvist faldet sammen.
Kort fortalt er Perthes en sjælden sygdom der rammer hofteleddet hos børn i alderen ca 3 – 12 år. Mest hyppigt omkring 4-7 års alderen. Drenge rammes lidt hyppigere end piger og i måske 10-15 % af tilfældene rammes begge hofteled. Man forstår ikke i detaljer hvad der udløser sygdommen. Formentligt bliver blodforsyningen til lårbenshovedet påvirket og det får en større eller mindre del af lårbenshovedet til at falde sammen.
Det starter normalt med at barnet klager over smerter. Særligt hos mindre børn kan det være vanskeligt at lokalisere præcist hvor smerterne sidder. Mange børn med hoftesmerter peger specifikt på knæleddet (et fænomen vi kalder referred pain). Der kan derfor være forsinkelse på at få stillet en korrekt diagnose.
Hvis din praktiserende læge mistænker hoftesygdom hos børn er det vigtigt at udelukke akut infektion. Dit barn vil derfor normalt få taget blodprøver og normalt også røntgen optagelse og ultralyds scanning af begge hofteled. Ofte kan vi se selv tidlige forandringer på røntgen billederne. I dag er vi også hurtige til at lave MR scanninger af hofteleddene.
Behandlingen retter sig dels mod aflastning, og dels mod at bevare så meget bevægelighed som muligt i hofteleddet. Ofte er det nødvendigt at aflaste barnet med en kørestol. Det er tit en fordel med kørestol i børnehave og skole, da det så bliver synligt for for alle at barnet har en tilstand der giver smerter. Aflastning er også en god smertebehandling. Derudover tyder meget på at aflastning faktisk har en positiv virkning på hofteleddet, og måske kan være med til at forhindre sammenfald.
Fysioterapeuter kan hjælpe med et bevare så meget bevægelighed i hofteleddet som muligt. Det kan dels bestå i behandlinger i klinik eller varmtvandsbassin. Ofte er det også gavnligt at have et hjemmetræningsprogram.
I nogle tilfælde er det nødvendigt at operere barnet. Det kan være for at holde lårbenshovedet på plads i hofteskålen. Når barnet bliver større kan der også opstå følger efter sygdommen som vi kan afhjælpe med operationer (fx nogle tilfælde af haltende gang) eller kollisionssmerter i hofteleddet.
Ved kontrol besøg i ambulatoriet vil vi vurdere røntgenbilleder af barnets hofteled. Herunder kan du se en af de måder vi bedømmer sygdommen på (Herrings klassifikation).
SPOQ_Lateral_Pillar_classific_Perthes_160528